Berger d'Arbazile Saut de Hurler Louve

Piin kuvaus

Omistajan kuvaus Piistä

(Berger d'Arbazile Saut de Hurler Louve)

Pii on vilkas ja reaktiivinen ihmisensä paras ystävä, joka haluaa aina osallistua kaikkeen. Se viihtyy aina lähellä ja halaa samalla naamasta nuolaisten hyvin tuntemiaan ihmisiä. Pii on hyvin sinnikäs, mutta myös herkkä ohjaajan mielialalle. Nopea oppimaan ja tarmokas yrittämään uudelleen, niin hyvässä kuin pahassakin. Koira joka haluaa onnistua siinä mitä tekee.

 

Piin reaktiot ovat nopeita ja moni kiinnittääkin huomion sen alati eläviin korviin. Vaikka koira muuten olisi täysin tyynenä paikoillaan, sen korvat liikkuvat kokoajan ja se kuulee aivan varmasti kaikki äänet ympärillään. Lukuisien hyvien kokemuksien ja tarmokkaan sosialistamisen johdosta, Piin vilkkaus ja reaktiivisuus eivät juurikaan häiritse harrastamista.

 

Agilityssä ulkoisten häiriöiden sieto on hyvää ja Pippan hermot kestävät helposti yksin lähtöpaikalla istumisen tuijottavien ihmisten edessä. Uusien paikkojen aiheuttamat häiriöt näkyvät oikeastaan vain vauhdin pienoisena hidastumisena treenitilanteeseen verrattaessa. Sen sijaan rally-tokon rauhallisemmassa toimintaympäristössä häiriöt ottavat usein vielä hetkellisesti Piistä vallan ja se unohtuu ratkaisevilla hetkillä tuijottelemaan sekunniksi ihmisiä tai heijastavia pintoja.
 

Autoilu on Piin mielestä tympeää, mutta silti se hyppää aina itse autoon, joskus jo ennen kun ehdin sitä kyytiin pyytämään. Pii ei ole mitenkään hiljainen koira, vaan käyttää mielellään ääntään aina kun mahdollista. Autosta päästyään Pii purkaakin tilanteen päästämällä vauhdikkaasti ja äänekkäästi keräämänsä kierrokset ulos. Se pystyy kuitenkin rentoutumaan ja nukkumaan paikoillaan olevassa autossa aivan normaalisti. Piin toinen inhokki on imuri. Pippa viihtyykin mieluusti imuroinnin ajan makuuhuoneessa omissa oloissaan ja tulee sieltä kuullessaan imuroinnin loppuneen. Tuo ilmaa imevä helvetinkone on kuolleena kaapissa kovin kiinnostava vaikkakin melkoisen jännittävä. Ilmaa puhaltava hiustenkuivain sen sijaan ei ole mikään ihmeellinen juttu eikä metsästä kuuluva ampuminen, ilotulitteet tai ukkonenkaan vaikuta Piin lenkkeilytahtiin millään tavalla. Myöskään remontoinnin äänet eivät häiritse Piitä.

 

Hampailla tuotettava taide on Piin sydäntä lähellä. Pentuna se tyhjensi pumpulit leluista ja tyynyistä sekä pisteli poskeensa vetoketjut. Kevythäkit eivät ole arvattavastikaan soveltuvia Pippan säilyttämiseen. Aivan kaikki materiaali kelpaa läheisempään hampailla tehtävään tutkiskeluun vielä aikuisemmallakin iällä. Pöydältä vaivihkaa haetut lusikat ja haarukatkin, jotka onneksi kestävät Piin käsittelyn.

 

Pyreneesiksi Pippa on minusta jopa hiukan jääräpäinen, mutta kuitenkin ohjaajanöyrä ja kiltti. Piille paras palkkio on tyytyväinen emäntä ja vuolaat kehut riehakkaalla leikillä höystettynä. Palkaksi Piille käy nami, lelu tai sosiaalinen palkka. Se kestää hyvin toimettomat jaksot tavallista kotielämää, mutta nauttii valtavasti yhdessä tekemisestä. Omassa laumassaan Pii on leikkisä, mutta myös kipakka ja dominoiva narttu. Paimennusviettiä Piillä riittää ja sen käyttö laumakavereihin vaatii huomiointia arjen keskellä. Pii onkin saanut toteuttaa tuota viettiään lampaisiin säännöllisesti 8kk täytettyään ja se paimentaa suurella työmotivaatiolla omaan vauhdikkaaseen tapaansa. Piillä on pieneksi koiraksi paljon voimaa lampaisiin ja nuorenakin jo yllättävää, mutta aina harkittua rohkeutta mennä ahtaisiin paikkoihin. Eläintenlukutaito ja tilanneäly Piillä on suorastaan ilmiömäistä ja sillä on suuri tarve tasapainottaa laumaa minulle.

 

Pii on pidättyväinen vieraita kohtaan, eikä siitä ihan muutamalla tapaamisella kovin moni kaveria saa. Tässä pitää paikkansa sanonta "Millainen koira, sellainen omistaja". Mitä vähemmän uusi ihminen Piihin kiinnittää huomiota, sen varmemmin Pii lopulta itse tekee tuttavuutta.  Houkuttelijat tai varovasti koiraa lähestyvät ihmiset ovat Piin mielestä erityisen epäilyttäviä, eikä heitä tule koiran lähestyä. Piillä ei ole kuitenkaan mitään ongelmia kulkea väkijoukoissa, joten araksi sitä ei voi sanoa. Markkinoilla, voittajanäyttelyiden myyntikojukäytävillä tai vaikkapa juna-asemilla se on äärettömän helppo kaveri. Kulkee iloisena edelläni kulkureittiä ihmisten jaloista etsien. Samoin hotelliyöpymiset ja muut kyläilyt sen kanssa ovat olleet todella helppoja. Käytävän ääniin se ei hotellihuoneesta reagoi vaikka vartioikin kotona tiluksiaan.

Piin hermot kestävät pidättyväisyyden niin hyvin, että se ei ole arjessa tai harrastuksissa ongelma. Paineistavistakin tilanteista se palautuu saadessaan tilanteeseen muutaman askeleen etäisyyttä ja "ravistamalla pahan pois". Mitkään erilaiset alustat eivät tuota Piille ongelmia ja se on alustavarma.

 

Toimintakykyä siltä ei jää puuttumaan ja se aiheuttikin alkuun minulle yllättäviä tilanteita vuosien seurakoirataustalla. Pii on kaikessa reaktiivisuudessaan ja vilkkaudessaan kuitenkin ennemmin harkitseva kuin rämäpää. Se lukee muita koiria herkästi ja valikoi kavereikseen vain hyvin koiraa puhuvia kohteliaita lähestyjiä.

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

03.04 | 19:17
Pii leikkii on saanut 1
09.06 | 11:38
Etusivu on saanut 3
24.10 | 00:40
Galleria on saanut 1
29.07 | 22:40
Sijoituksessa on saanut 2
Tykkäät tästä sivusta