Susi on erittäin reaktioherkkä täpäkkä narttu. Tyypillinen paimen. Reaktioherkkyys näkyy nopeana regoimisena kaikkeen. Niin hyvässä kuin pahassa. Agilityssä Susi reagoi pieneen sormenheilautukseenkin ja se tuo haasteita, mutta usein myös pelastaa liian myöhään annettuja oheita. Susi myös reagoi nopeaa ja voimakkaasti jos esimerkiksi kattilankansi tipahtaa lattialle. Susi ehtii kauimmaksi ja jo katsomaan kattilankantta kun hitaimmat laumassa vasta tajusivat että jokin putosi ;) Sudelle ei myöskään tarvitse sanoa asioista useasti ja kovaa vaan vähempikin riittää ohjeistuksksi miten maailmassa toimitaan ja eletään.

Susi on hyvä hermoinen ja pidättyväinen pyrtsi. Susi ei välitä vieraista ennen kuin tulee tutuksi, jonka jälkeen onkin ainainen riesa sylissä ja naamaa nuolemassa.  Susi on herkkä ja erittäin alkukantainen. Suden tapa lähestyä jo tuttujakin ihmisiä hämmentää uusia "ei pyrtsi" ihmisiä. Susi matelee maatamyöden nuollen huuliaan tehden erittäin selväksi olevansa vaaraton ja hyvissä aikeissa. siinä saa koiran ilmeistä ja ele-käyttäytymisestä hyvän oppitunnin moni :) Itseäni asia usein naurattaa, mutta nykyihmiset on ihmeissään kun ovat tottuneet koirien ryntäävän suoraan kohti. Susi tekee tuttavuudenkin herkästi kuin runotyttö. Susi reagoi omaan mielialaani herkästi  sekä myös perheenjäsenten tunteisiin ja ymmärtää jos on pahamieli tullen ensimmäisenä aina lohduttamaan.  Susi myös ymmärtää pysyä kaukana jos mammalla palaa päreet ilman että siitä tarvitsee erikseen sanoa. Susi aistii myös mamman mielipahan agilityssä, mikä johtuu useimmiten omista virheohjauksista. Se tuo haasteita kun täytyy hillitä itseään, sillä kun on koira joka myös haluaa aina täyttää mamman toiveet mahdollisimman hyvin saattaa se ottaa itseensä mamman kiroilut. Paras palkka Sudelle onkin hillitön ilo onnistumisesta. Susi ei välttäättä tarvitsisi muuta palkaa lainkaan kuin onnellisen mamman.

Suden hermot kestää hyvin herkkyyden ja pidättyneisyyden vaatimukset ja Susi kykenee palautumaan uusista jännittävistä asioista ja tilanteista eikä menetä toimitakykyään. Sitä on testattu ja vaikka olisi kuinka paineistuneen oloinen on tehnyt pyydetyt asiat ja syönyt nameja palkaksi. Suteen sopiikin alkuperäisen rotumääritelmän kohta: "Pieneen kokoon ja painoon  nähden tavattoman toimelias. Aina valpas olemus, ovela ja epäluuloinen ilme sekä erittäin eloisa liikehtiminen antavat tälle koiralle persoonallisen leiman, jota ei voi verrata mihinkään muuhun" Usein juuri tuon samaisen olemuksen vuoksi useat rotua tuntemattomat ihmiset pitävät pyreneesiä hermostuneena tai huonohermoisena. Mikä on aivan väärä tulkinta! Ranskan rotuyhdistyksen kunnia puheenjohtaja ja 50 vuotta rotua kasvattanut Guy Mansencal on sanonut koko rodun rohkeuden perustuvan sen varautuneisuuteen. Se on juuri jutun juju jonka sisältöä usea ei ymmärrä ennen kuin omistaa itse pyreneesin. Kyse ei ole arkuudesta!

Susi on varsin itsenäinen minkä perustana on juurikin epäluuloisuus. Susi on periksiantamaton, vieraiden ehkä vaikeastikkin lähestyttävä. Suden levoton tarmokkuus mahdollistaa Suden selviytymisen kovasta työstä ja paikoista ilman epäilystä. Kun aletaan tekemään hommia susi unohtaa varautuneisuuden ja keskittyy tekemiseen ja tekee täysillä. Susi onkin levottoman tarmokas ja peloton tekemisen suhteen kun ollaan hommissa. Susi kestää suunnattomasta herkkyydestä huolimatta omistajaltaan epäoikeuden mukaisuutta ja kovaakin kohtelua kunhan suhde koiraan on kunnossa ja Susi saa olla osa elämää kaikessa.

Suden kanssa eläminen on helppoa pidättyneisuudestä huolimatta. Suden voi viedä minne vaan, sen kanssa voi tehdä mitä vaan. Kyse on siitä että Susi saa olla aina läsnä ja mukana kaikessa. Se on tärkeintä.

 

Suden agipätkä 24.01.2014

Suden agi reeneistä pätkä touhuilua.

Susi PAIM-T 1, Kuopio 7.7.2013

Suden Paimennuksen taipumustesti meni läpi! Ennen testiä tehtiin myös luonne osio. Alla olevassa videossa molempien osioiden arvostelu suullisena.

PAIM-T suullinen arvostelu osio