24. heinä, 2021

Kesän kuulumisia

Paljon on tapahtunut edellisten uutisten jälkeen. Tärkeinpänä ehkä se, että vanhus koiruudet ovat yhä meidän kanssa, vaikka päivä kerrallaan mennään. Ursus sai kesälookin ja ajelin karvan alas kesäkuussa. Lapset totesi, että nytkö on aika hyvästellä Ursu. Ihmettelin hetken viittausta, mutta niinhän se on mennyt, että karvojen ajelun jälkeen aikaa maan päällä on ollut vain kuuukausia jäljellä. Nyt nautitaan niistä vähistä päivistä ja on se vaan niin ihmeellistä miten tärkeäksi muodostuu nuo koirat. Kumpa niiden elämä voisi olla yhtäpitkä kuin meidän. Jotenkin luopumisen hetkellä kun tekee tätä surutyötä jo edeltä tuntuu niin merkityksettömältä muu. Tuntuu, ettei haluaisi hukata sekuntiakaan yhteisistä hetkistä. Niinpä ei mitään kesäreissuja tehdä, koska Ursukselle ei tekisi hyvää autossa olo vaan tehdään vain arjessa yhteisiä lenkkejä ja jutellaan. On niin katkeraa luopua elämänsä koirasta mikä Ursus on. 

 

Iloisimpiin uutisiin sitten. Vaikka me on  möllötetty lähihuudeilla on ihanaiset kasvattikodit käyneet ahkeroimassa. 

Pii on ehtinyt korkata paimennuksessa kuninkuusluokan eli nousi 3 luokkaan kisaamaan ja sai sieltä jo tuloksenkin. Päre nousi siinä sivussa paimennuksen 1 luokkaan suorittaen samana viikonloppuna esikokeen. Melkoista! Pii on ensimmäinen pyreneittenpaimenkoira 3 luokssa paimennuksessa Suomessa! On melkoinen meriitti. Onnea Tanja ja Pii ❤ . Pii kävi myös maistelemassa Halli-SM aksakisoissa kisa humua ja vaikka tuloksilla ei juhlittu niin hienosti yhteisiä ratoja tehden meni viikonloppu. Radat oli vaikeita ja upeasti niistä selvisi sekä Pii että Käki. Samoissa kisoissa kisasi siis myös Nina ja Käki. Tällä kertaa hurjalla innolla ja vauhdista nauttien. Hieman vääriä esteitä poimien, mutta vaikka tuloksia ei tullut niin kasvattajana on kaikkein parasta nähdä että koiraan ollaan aina kiitollisia ja se saa tunteen että on maailman paras. Olen niin ylpeä teistä ja siitä asenteesta miten teette harrastuksia koira huomioiden aina ykkösenä ja mihin sillä asenteella aina yllättekään. 

Terveystarkeissa kävi Tanhupallo. Kaikki nollaa ja puhdasta. Lonkat meni äitinsä tapaan C:ksi kun hieman matalat mikä niin tyypillistä pk pyrtseille. Mitään nivelrikkoa taia epoäyhteneväisyyttä lonkissa ei todettu onneksi.  Samanlaiset tulokset siis kuin sisarellaan Päreelläkin.

välimuotoinen lanne-ristinikama
selän spondyloosi
nikamien epämuotoisuus
kyynärnivel
lonkkanivel
polvilumpioluksaatio
LTV0 (normaali)
SP0 (puhdas)
VA0 (normaali)
0/0
C/C
0/0

Näillä tuloksilla voi surutta porskuttaa eteenpäin. Tanhupallosta on kasvanut aivan LouLoun pikkukopio. Vivahteista isästään toki on mukana. Tanhupallo ja Milo ovat äitinsä tyylisiä niin ulkonäöltä kuin luonteeltaan ja Päre ja Pupu isänsä tyylisiä niin ulkonäöltä kuten luonteeltaankin. Juuri niin kuin pienenä aavisteltiinkin. Tantalla, Pärellä, Pupulla ja Milolla sujuu arki. Ongelmia ei ole ollut isommin ja pienistä on ihanat kodit päässet pienin neuvoin ylitse. Nyt olisi tarkoitus treffata Pupu ja Milo ennen kesän loppua. Toivotaan että korona tilanne sen sallii. Käpy elää perheensä kanssa kiireistä lapsiperhe arkea ystävänään Sulmu pyrtsi. Toivottavasti näemme pian Käpynkin kanssa taas! Olen niin kiitollinen kaikille kodeille siitä työstä mitä teette koirienne kanssa ja siitä, että koirat saavat olla perheenjäseniä ja minun ei tarvitse murehtia mistään kun tiedän kaiken olevan hyvin. Kiitos ❣

Ursan kanssa harrastelaan omaksi iloksi kun vapaa-aika, oma työ ja lasten jalkapalloreenit sallii. Potentiaalia olisi koirassa jos vaan olisi aikaa tehdä muutakin kuin metsälenkkejä. Elämäntilanteen muuttumisen myötä on ollut harkinnassa jopa harrastavan harrastavan kodin etsiminen Ursalle joka kuvattu kaikin puolin täysin puhtaaksi (A:ta ja 0:llaa) terveystuloksiltaan. Ursa on koira jolle ei riitä pelkät metsälenkit vaan kaipaisi tekemistä. Moottoria ja toistojen sietoa paljon enemmän kuin keskiverto pyrtsillä. Lisäksi vauhti on ehkä jopa kovempi kuin äidillään Käkillä aksakentällä ja liike on enemmän eteenpäin suuntaavaa ja voimakkaammin käyttää kroppaansa. Oppimiskyky melkoinen ja älykkyyttäkin löytyy. Kaiken ihanan mukana on myös minun maailman äänekkäin pyrtsi ja maltti ei ole Ursan valtti. Tämähän oli tietoinen asia mikä hyväksyttiin kun yhdistelmää tehtiin. Osaa Ursa onneksi käpertyä kainaloonkin ja nauttii rauhallisista hetkistä. joskus vaan miettii onko sitä noin vauhdikkaalle ja potentiaalille koiralle se paras koti. Onneksi mitään paikkojen tuhoamisia ei ole Ursa koskaan harrastanut eikä ole eroahdistunut vaikka ei niin paljon saakaan harrastaa kuin itse ehkä haluaisi. Lasten kanssa Ursa on täydellinen <3

 

Piille on suunnitelmissa pennut. Piin juoksukierto hieman muuttui kun Päre steriloitiin keväällä. Nyt odotellaan juoksuja ja katsotaan sitten miten astutukset onnistuu. Uros vaihtoehtoja ei ole liikaa, sen voin sanoa, eikä tämä korona yhtään helpota. Muutama uros on kuitenkin mietinnässä ja niistä lähemmin kun nähdään miten maailma avautuu ja milloin juoksut tulee. Kriteerinä urokselle on luonteen osalta palautuminen, toimintakyky, halu tehdä ihmiselleen ja keskittyä tekemiseen eikä haahuiluun (vaikuttaa toki koulutuskin), toistokestävyys. Varautuneisuuden puolesta haen hieman avoimempaa tähän yhdistelmään.  Pentue tehdään yhteistyössä Tanjan kanssa ja pennut syntyvät Tanjalle. Minä olen tukemassa koteja Tanjan kanssa koko elämän ajan ja myös valitsemassa koteja.  Kyselyjä voi esittää sekä Tanjalle että minulle. Tanjan säpö: tanja.ahola@todellista.net tai kati.hurskainen@gmail.com. Kerro hieman itsestäsi ja perheestäsi sekä aikaisemmasta koirataustasta. Lisäksi minkätyylistä koiraa haet ja mihin käyttötarkoitukseen. En pidä vaatimuksena kisaamista tai muuta sen tapaista aktiivista harrastamista, mutta aktiivisia koiria on luvassa, joten muuten täytyisi olla valmis lenkkeilemään ja peruskouluttamaan pentua sekä pitämään sitä arjessa mukana myös haastavien aikojen aikana. Pyrtsi on kuin varjo joka kulkee kaikkialle perässä. Tärkein kriteeri kodille on sitoutuminen ja se että pentu tulee perheenjäseneksi jonka tarpeita myös huomioidaan eikä vain toisinpäin ole oletus.  

Jos olet laittanut jo aiemmin alkukesästä/keväästä tiedostelun on käynyt ilmi että iso osa kyselyistä on mennyt roskapostiin tai ei ole tullut perille.  Sen verran kyselyitä on löytynyt, että jos pyrtsin pentu on yhä ajankohtainen laitathan uutta kyselyä niin pääsen vastaamaan. Olen pahoillani tapahtuneesta, mutta asiaa on nyt korjattu.

 

 

kuva T. Ahola