4. joulu, 2018

Syksyn kuulumisia

Talvi tulee pikkuhiljaa ja illat alkavat olla jo pimeitä. Meillä nurkissa on pyörinyt ilves ja Noysty tuntuu olevan tyypilliseen tapaansa kaikkein uteliain ja rohkein tutustumaan ilvekseen. hyppäsi jopa aidan yli ja oli menossa katsomaan viereiseen taimikkoon ilvestä. Kutsusta tuli onneksi pois. Muut koirat tyytyivät haukkumaan hälytyshaukkua pihasta tiiviissä rintamassa. Noysty onkin mielenkiintoinen persoona. Se ei ole kovin luoksepäästävä jos saa itse valita(toki käsiteltävissä jos asiaa vaaditaan)ja on erityisesti tuijottavaa katsetta väistävä. On kuitenkin todella utelias ja rohkea tutustumaan jännittäviinkin asioihin. Selvittää ne pyytämättä omasta halustaan. Noysty ei koskaan ota hampaalla vaikka joutuisi millaiseen tilanteeseen ja se palautuu nopeaa tilanteista vaikka muistaakin sinänsä tilanteen pitkään. Noystysta toki näkee sen että se on tuontikoira yhä kuten LouLoustakin. Noysty on erittäin koirasosiaalinen ja rakastaa lapsia. Se onkin helppo arjessa ja aina sillä on pilke silmäkulmassa. Noysty kävi vanhusten luona ja dementoitunut rouva sanoi rodusta mitään ymmärtämättä Noystystä että ei ole koskaan nähnyt koiraa joka hymyilee jatkuvasti. Nyt kun Gigillä on juoksu huomaa että sukupuoliviettiä löytyy, mutta kykenee rauhoittumaan ja silti reenailemaan vaikka hajut ovat mielessä.

 

Noysty, LouLou ja Copain osallistuivat aineenvaihdunta tutkimukseen. Alun perin olin ilmoittanut vain LouLoun ja Copainin, mutta kun Noysty oli autossa pääsi sekin mukaan. Noystyn syömisestä ei ollut riittävää aikaa, mutta se ei estänyt asiaa vaan kaavakkeeseen merkattiin että herra on syönyt 2 tuntia aikaisemmin ja tuloksia olisi luettava sen mukaan ettei paastoaika toteutunut. Näytteet kuitenkin annettiin yhteiseen hyvään. Tulokset kaikilla oli viitealueella(paitsi Nussulla sokeri inan yli kun oli syönyt ja olisi vaatinut sen paaston) jopa  pian 13-vuotiaalla Copainilla kaikki oli priimaa! Siinähän nuo proskuttaa syöden kaikki samaa koiranruokaa(nappulaa). Ei voi olla kuin tyytyväinen!

 

Noystyn ja LouLoun kanssa päästiin Chenespace-kennelin kasvattajatapaamiseen mukana oli myös Nina, Käki ja Kiuru. Kiitos Tuulikki, Juulia ja Tuulia! Oli mahtava päiväja päästiin tekemään hyviä reenejä ja viettämään mukava päivä hyvässä seurassa. On hienoa nähdä esimerkillistä kasvatustyötä läheltä ja kunnioitan todella paljon Salosten perheen tapaa tehdä asioita. Näkee kokemuksen ja hyvän asenteen miten kasvattaa laadukkaasti. upeita pyreneittenkoiria oli paikalla ja pieni pyreneittenkoira kuume nosti päästään :) Kiitos!

 

Itselläni aikaa on vienyt Kennelliiton jalostustarkastusten luonneosion tarkastukset. Tuli pidettyä Suomen Pyreneläisillekin luento aiheesta. Harmittavaa, että asia ei kiinnostanut kovinkaan paljon jäsenistöä sillä tein luentoa yli 12 tuntia ja painotin luentoa omien rotujen mukaan. Nyt materiaali on olemassa ja helposti muokattavissa. Suunnitelmissa on mennä pitämään luentoa muuallekin sillä kiinnostusta on ilmaantunut ja tarvetta. Nuo luonteen tarkastukset ovat selvästi lisääntymässä ja asenteet tarkastusta kohtaan ovat positiivisia varsinkin niiden osalta jotka ovat siihen osallistuneet tai tietoisia mitä se oikeasti on. Itse nautin todella paljon noista päivistä ja 10 tunnin päivä hujahtaa hetkessä sillä niin mielenkiintoista on koirien luonteiden tarkastelu. Avaa omiakin silmiä nähdä luonteita laajalta rotukirjolta. Lisäksi keskustelu miten ihmiset kokevat koiransa ja niiden lunteet avaa omia silmiä.

 

Pii oli Jyväskylän näyttelyissä ilmoitettuna käyttöluokkaan ja he saivat sieltä viimeisen SERTin. Pii oli samaisessa näyttelyssä VSP häviten isälleen. Piistä tuli samalla myös Tanskan muotovalio rapiat kaksi vuotiaana. Onnea! On erityisen hienoa kun Pii on ensimmäinen kasvatti joka on käyttöluokassa sekä muotovalio. se vaan tuntuu niin hienolta vaikka suurimman osan työstä on tehnyt Tanja niin olen silti niin ylpeä teistä(kin)! Eli käyttöön ja näyttöön :) Pii valittiin myös Pohjois-Suomen Top-Teamiin agilityssä. Onnea Tanja hienosta työstä taas kerran. Hyvä työ tuottaa tulosta! Piin kuvausta on käyty myös päivittämässä kun Tanja toimitti uuden päivitetyn version.

 

Käkille on laitettu vetämään Hyppyvalio-titteli, mutta vielä ei ole tullut kennelliitosta vahvistusta. Käki on käynyt silloin tällöin kisailemassa ja yhä odotellaan juoksua. Luultavasti edelliset juoksut ovat päässeet livahtamaan välistä huomaamatta sillä pyrtsit (ainakaan minun linjaiset) eivät vuoda juurikaan ja kykenevät juoksun ajan hommiin siinä missä muulloinkin. Ne myös putsaavat itsensä todella tarkkaan eikä veritippoja löydy vaikka housuja ei olisi jaloissa. Odotellaan siis yhä juoksuja.

 

Käpy on käynyt mölleilemässä agilityssä ja laitankin videon tänne kunhan ehdin ja saan sen Sannalta. Käpy on tekemisissään Käkin oloinen kun taas Pii Suden ja erityisesti Copainin. Käpyllä elämä luistaa ja ongelmia ei tunnu olevan. Kaikki on alkanut hitsautua kohdilleen. Aksassa Käpy etenee Sannan muiden perhekiireiden mukaan, mutta hienosti Sanna on on vienyt Käpyä eteenpäin kaiken lapsiperhe arjen keskellä!

 

LouLou on käynyt harvakseltaan aksailemassa ja koiratanssiohjelmaa on tehty pikkuhiljaa. Saa nähdä milloin se on valmis. Ehkä ei koskaan ja se ei johdu LouLousta vaan minusta :D  LouLou on vaan niin helppo. Sen kanssa voi tehdä mitä vaan milloin vaan ja se tekee. Jos ei mitään tehdä se kestää sen täydellisesti. Se ei riitele kenenkään kanssa, se tottelee aina, on täydellinen perhekoira ja rakastaa lapsia sekä tottelee heitä. Lullero rauhoittuu ja jos isompia ei tapahdu on poikkeuksellisen rauhallisen oloinen pyrtsiksi, mutta kun tapahtuu muuttuu olemus ihan toiseksi. LouLou on liian helppo. Sen turkki ei vaadi mitään, siihen ei tartu mikään ja sille ei tarvitse tehdä juuri mitään. Ainoa asia minkä muuttaisin on se kun LouLou merkkailee puihin korkeammalle kuin urokset nostaen takapäänsä puuta vasten ilmaan seisten etujaloillaan. samalla sen turkille tulee tippa jos toinen ja vaatii pesua silloin tällöin takajalkojen välistä. Tänä syksynä olen pessyt jo kerran, joten eipä sekään tosaalta paharasti ole. LouLou on ihmisen mieli. Näyttelyreeejä on tehty muutama syksylle ja Voittajaan pitäisi lähteä jos ei yllätyksiä tule. Sieltä mitään tulosta ei ole odotettavissa kiitos Noystyn ja Noystyn tekemän LouLoun trimmauksen 😙 Enemmän menen hengailemaan ihanien ihmisten kanssa ja viettämään mukavaa viikonloppua. Odottelen LouLoullekin juoksuja ja astutan sen kunhan ne juoksut nyt alkaisi. Jospa se juoksee nyt Gigin perään vaikka sen piti aloittaa juoksut vasta helmi-maaliskuulla. Saa nähdä!

 

 

Kuvassa Pii ja kuvaaja Tanja Ahola