4. tammi, 2018

Vuosi 2017

Vuosi 2017 meni hurjan nopeaa ja päälimmäisenä koirarintamalla oli pennun eli Noystyn tulo laumaan. Tulospuolella Käki takoi hyviä tuloksia agilityssä ja tuntuu etenemäkin vakiintuneen 4,5-5 väliin jos ei ylikin, joten huisia vauhtia saa Ninakin painella! Käki on myös saanut laumaansa Kiurun joka on siis pyrpap ja Meidän Ursuksen tyttären ja Copainin siskon tyttären tytär ja isänä on Mäyrä. Kiurussa on Suden kaltaisuutta olemuksessaan. Pii ja Käpy molemmat tekivät paimennustaipparit upeasti läpi. Kiitos Sanna ja Tanja koirujen viemisestä lampaille. Leireillä lampailla käytiin myös. Pii onkin innostunut lammastelemaan enemmänkin ja sehän lämmittää sydäntä.  Molemmat pennelit ovat aloittaneet aksaamisen käyden möllikisoissakin. Pii on myös jo kisanut Rally-tokossa saaden RTK1 tunnuksen. Aktiivisia kasvattikoteja minulla ja niin olen ylpeä ja onnellinen hyvistä kodeista! Pääasia toki että kotielämässä kaikki sujuu, mutta mukava se on kuulla harrastuksistakin jotain ja vaikka ei kisaisi ja tuloksia tiputtelisi niin videot ja kuvat ilostuttaa kovin kasvis tätiä! Pii ja Käpy kävi terveystarkeissakin männä vuonna ja molemmat saivat hyvät paperit harrastusrintamille sen puoleen! Käpsän kanssa Sanna on elellyt lapsiperheen arkea ja todennäköisesti tulee Käpy Käkin kanssa näyttäytymään kehissä nyt vuonna 2018. Hieman kehäkäyttäytymis reeniä taas kuvioihin ennen näyttelyitä neideille niin on mukavampaa kaikille, myös koirille, kun tietävät mitä ollaan tekemässä.

 

Näyttelyrintamalla on kunnostautuneet LouLou ja Pii sekä Mäyrä. Kiitos Tanjan niin kävi Pii ja LouLou ihan ulkomaillakin tittelit hakemassa. Myös messarista lähti titteleitä matkaan meidän poppoolle ilahduttavasti. Käkikin kävi yhdet näyttelyt kuten Käpykin parit. Lullero on aksaillut noin 2-3 kertaa kuukaudessa. Omat jalkavaivat saattavat aiheuttaa sen että aksa jää varmaan pakosti kokonaan kuvioista pois tämän vuoden jälkeen. Saa nähdä miten homma etenee ja kutsuuko leikkuspöytä vai miten saa valittua sen vähemmän pahan kahdesta pahasta. Kantaluun kääntö ja jännesiirrot ja uhkana sen jälkeinen nilkan luudutusleikkaus alle 40v ei kuulosta mukavalta vaihtoehdolta :( Ehkä edes aksa ei ole sen arvoista ?!? Onneksi on monia muita harratuksia mitä koiran kanssa voi tehdä ja aksakentilläkin tulee varmasti jollain tasolla pyörittyä vaikkei koko rataa enää pysty juoksemaan. Juu ja minua ei innosta etäohjaus vaan menee sitten maku koko hommasta. Ei ole mun luonteiselle se homma 🙃

 

Lullerolle täytyy tämän vuoden aikana vahvistaa estehakuisuutta ja ohjaukseen tulemista sekä kontaktit puomille ja A:lle. On sitten oman jalan tilanne mikä hyvänsä niin harrastella aion. Toki kepit  ja keinukin vahvistusta kaipaa, mutta pikku hiljaa, hyvin hiljaa, hyvä tulee.  Sekin auttaisi kontaktien suhteen kunhan nyt saa päätettyä mitä alan reenaamaan; juoksaria vai pysäytystä  :D Lullero on odotetusti mitattu minimaksiksi virallisesti. Mikä ilahduttaa jalostusnäkökulmasta :). Samalla kai voi todeta itsestään selvyyden eli Käki ja Susi on myös mitattu virallisesti medeiksi.

 

Susi kävi kisaamassa hurjat muutamat kisat eli  SM-joukkuekisan, piirimestikset ylökkin kisat ja nyt kinkunsulatuskisat. Tuloksia ei ole tullut kovinkaan kun reenimäärät on Sudellakin se 2-3 kuukaudessa, mutta hauskaa on ollut ja nautin ihan eri tavoin kun kentille päästään. Enää se kun ei ole omasta jalasta johtuen itsestäänselvyys. Susi kyllä menisi. Reeni puutteet näkee kisoissa ja taas tuli tehtyä perinteiset virheet kinkunsulatuskisoissakin eli keinun ohi mentiin kun en ohjannut koiraa millään tavoin. Huutelin vain ja rynnin eteenpäin, rytmityksestä ei ollut tietoakaan. Sitten hypärillä  nykäisin koiran esteeltä ennen kuin oli sen lukinnut. Susi meni niin hienosti ja hyvällä vireellä. On se huippu ystävä.

 

Noystyn kanssa piti aloittaa tokossa tai pentukurssilla, mutta pennun ylltättävän tulon takia oli jo kaikki kurssit täynnä johon halusin mennä ja kaikesta en suostu maksamaan niin nyt sitten sosiaalistamista on tehty näyttelyreeneissä muutama kerta ja tehty poikkeuksellisesti pentu aksassa muuten häiriö reeniä muutamia kertoja tuossa marras -joulukuussa. Noysty aloitti näyttely uransakin ollen TRE KV:ssa ROP pentu saaden kunniamaininnan. Nussukka on ollut kaikin puolin niin ihana pentu, että ei muuta voi sanoa. Oppii asiat pyrtsisksikin poikkeuksellisen nopeaa, pehmeäsuinen, mutta leikkisä, hyvä lampailla, helppo kotona, itsenäinen ollen kuitenkin mielyttämisen haluinen, ja liikkuu niin kauniisti ollen mun silmään muutenkin niin kaunis virheistään huolimatta. Ehkä kyse on siitä että sillä on sellaiset virheet jotka ei mua haittaa ja tärkeät asiat ovat just eikä melkein kohdillaan <3 Hermot on pitäneet kaikkialla ja jos jotain jännittää niin on palautunut asioista hyvin. Erittäin nopea ketjuttamaan asioita ja laajasti mikä tuo mahdollisuuksia mutta myös haasteita. minusta se on älykkään koiran merkki :) Tällä hetkellä eletään ihanaa murkkupököikää.

 

Mitä mietteitä muuten. Kaikkihan ei aina ole ruusuilla tanssimista ja pentujen ensimmäinen vuosi on se haastava ja ratkaiseva milloin koen tuen, neuvojen ja yhdessä tekemisen korostuvan. Olenkin ollut erityisen tiiviisti yhteydessä Tanjaan ja Sannaan. Kiitos kärsivällisyydestä kun olen aina kyselemässä mitä kuuluu. Olette te toki itsekin kuulumisia kertoneen, niin hyviä kuin haastavampiakin. Avoimesti ja se on tärkeää se. Muutamat syvälliset keskustelut on käyty pyrtsin sielunelämästä ja itkutkin yhdessä tirautettu. Arvostan todella koteja jotka ottavat heti yhteyttä kun jokin mietityttää ja pystytään yhdessä miettimään ratkaisuja. Sanna on antanut Käpyä tännekin kouluttautumaan kun on haasteita tullut ja muistelemaan synnyin kotiaan ja mahdollista tulevaa pennnutus paikkaansa. Käkillä ja Piillä se on vuorossa ensi vuonna ;) Niin että lomia nyt varailemaan, että saan kasvatit hoitoon Tanja ja Nina!  Nina ja Käki matkaakin maailmalla jo ilman isompia neuvoja vaikka muuten kuulumisia vaihdellaankin ja on mahakatarrin iskiessä kasvistätikin ollut lääkärissä jännittämässä tuomiota. Käkistä on kasvanut oikein mallikas pyrriäinen lempinimeltään mökälintu :D Olen erittäin ylpeä teistä Nina! Myös Sanna ja Tanja ovat taivaltaneen melkoisen matkan pentusten kanssa kasvatten niistä mallikkaita nuoria aikuisia kera molemien omistajien oman luonteen twistilla  sekä toki koran omalla persoonallisuudella. Kiitos luottamuksesta ja avoimuudesta sekä hyvistä väleistä pentusten kodit < 3 Olette kaikki yhtä tärkeitä ja rakkaita <3 Kun kasvattamaan aloin en ymmärtänyt kuinka ihania ystäviä ympärilleni saan ja kuinka antoisaa on pohtia asioita yhdessä!

 

Koulutus puolella on tullut taas käytyä kurssia jos toista. Tällä hetkelläkin pitäisi koiran jalostukseen liittyviä opintoja kirjoitella ja tehtäviä palautella yliopistolle. Jalostustarkastusten luonneosioden tarkastukset ovat vieneet minut mennessää. Niin mielenkiintoista! Myös miden rotujen näkeminen avaa silmiä kummasti oman rodun suhteen ja toisaalta vahvistaa mielipiteitä määrättyjen asioiden suhteen.

 

Vuosi 2018 voisi tuoda tullessaan ehkä pentusia, mutta ainakin hyviä terveystuloksia olisi toiveissa. Lisäksi toivon paljon ihania muistoja kasvateista kaikille osallisille ja yhä sitä avoimuutta ja yhteisöllisyyttä kun haasteita kohdataan. Vertaistuki on tärkeää kaikissa elämän käänteissä. Sen kautta asiat saavat uudet ulottuvuudet ja kun kaikki on positiivisin mielin toisia kannustamassa ja asioita pohtimassa ei voi kuin tulla hyvää lopputulosta matkan naarmuista huolimatta.

"Älä etsi parasta,  vaan itsellesi parhaiten sopivaa. "

Miete sopii hyvin koirarintamalle!

 

Hyvää Uutta Vuotta kaikille!