9. loka, 2017

Terveys- ja paimennustuloksia

Suden pentuset Pii ja Käpy kävi virallisissa terveystutkimuksissa Kankaanpäässä Kari Ventelän vastaanotolla. Siellä kuvautan kaikki, koska kuvat käydään tarkkaan läpi ja asiat puhutaan auki. Myös kuvaajan kokemus ja tarkka laatukriteeri hyvistä kuvista on syy miksi ajelen mieluusti Kankaanpäähän kuvauttamaan koirat. Nytkin varailin jo alkukesästä molemmille pennuille ajan ja neidit pääsivät samana päivänä kuviin. Samalla oli mukava viettää viikonloppu pentusten kanssa ja kävi toki ihanainen Käkikin moikkaamassa sisaruksiaan Ninan kanssa.

 

Kotisivuilleni en saa ainakaan kovin helposti näkyviin kuvia, mutta laitan linkin Piin blogiin jossa näkyy Piin kuvat. Piillähän todettiin selässä VA1 joka johtuu puuttuvista kylkiluista eli  viimeinen rintarangan nikama on muuntunut lannenikamaksi. Piillä on siis rintanikamia 12 kun normaalisti niitä on 13 ja vastaavasti lannenikamia piillä on kahdeksan kun normaalisti niitää on seitsemän. Piin selässä on ihan normaalit nikamat joista käytännössä viimeiset rintanikamat ovat muuttuneet lannenikamiksi siten että kylkiluut uupuu. Kysyttäessä Ventelältä mitä merkitystä tuolla on koiralle tuli vastaukseksi Ventelän sanoin: "turhaa saivartelua, ei mitään merkitystä!" Meillä on ajankuluessa ollut jo ennen virallisia selkäkuvauksiakin pyrtsejä joilla puuttuu joko kokonaan tai osittain nuo kylkiluut eikä se ole vaikuttanut koirien elämään mitenkään. Jalostusessa tämäkin on otettava huomioon, mutta onneksi sillä ei yksittäiselle koiralle ole merkitystä. LTV tulos oli 0. Ja epävirallisesti katsottu spondaritulos oli että siisti kuvat ei psondareita.  Piin lonkat lähti kennelliittoon Ventelän arvion mukaan joko A/B:n tai B/B:n, mutta takaisin tuli C/B:nä. Lonkat oli hieman epäyhteneväiset ja lonkkamalja hieman ovaalinmallinen, mikä sekin tyypillistä pyrtseille.  Siistit ne silti oli ja en usko niiden haittaavan harrastamista mitenkään.  Kyynärät puhtaat 0/0, polvet myös tiiviit 0/0. Uskon, että tuolla luustola Pii porskuttaa hyvillä mielin harrastusrintamalla. Piin blogissa kuvat.

 

Sitten sisar Käpy. Käpyllä selkä oli täysin pohdas. LTV0, VA0 ja epävirallinen SP0 (ikä). Lonkat oli viralisestikin B/B ja ne lähti samalla arviolla A/B tai B/B. Ne oli hyvin samanlaiset kuin Piillä. Kyynärät 0/0, polvet 0/0. Eli hyvillä mielin tämäkin neiti saa mennä kohti harrastuksia.

 

Käpy kävi myös tekemässä paimennus taipparin ja siihen kuuluvan luontaisten ominaisuuksien testin. Tulokset olivat hyvin samanlaiset kuin siskollaan Piillä ja siskopuoli Käkillä sekä äippä Susilla. Hiukka vauhtia oli neidillä enemmän kuten arvata saattaa tuntien neidin eli tuloksesta tunnistaa koiran täysin ja tulos hyvin Käpymäinen. Käpyllä ei edeltä käsin ollut juurikaan kokemuksia lampaista verrattuna esim Piihin.

 

Molemmat neidit ovat käyneet paimennusleireilemässäkin ja Pii tahkoaa enemmänkin lampaiden seassa mielestäni hyvällä asenteella työtä tekevänä. Olen niin onnellinen kun omistajat viitsivät mennä lampaille kaiken muun harrastamisen seassa. Minulle se merkitsee paljon, että koira on toimiva myös lampailla. 

 

Pii on käynyt korkkaamassa rally-tokokisatkin heti kisaiän tultua täyteen ja siitäkin on laaja päivitys Piin omassa blogissa. Piille kaikesta jännityksestä huolimatta hyväksytty tulos ja sehän on loistavaa! Hyvä Tanja ja Pii!

 

Mölleissä molemmat pikkuneidit ovat käyneet ja Nina ja Käki kisailleet aksassa loistavalla sykkeellä. Nollia on siellä täällä, mutta harmillisesti niitä vitosia aina tupsahtelee nopealle koiralle. Koira on nuori ja parhaat radat vielä edessä. Hyvältä näyttää Ninan ja Käkin tulevaisuus! Käkskä on niin ihana <3 Käksä saattanee saada pikkusiskonkin lähiaikoina ;) 

 

Käki ja Nina saivat piirimestaruuksissa ekalta agiradalta hyllyn, mutta hypärillä olivat loistavasti toisia! Me suden kanssa oltiin kisaamassa myös ja porukka nauroi, että me kisataan vaan "arvokisoja" :D  no agiradalta hylly kun neiti kävi kuumana ja karkasi lähdöstä mun ollen myöhässä ja A:llehan se pamahti sitten virheellisesti. Hypärillä oltiin vissiin kuudensia samoin kuin joukkueradan agiradalla oltiin kuudentena listoilla jos oikein muistan. Kivasti Susi meni reeneihin nähden eli meille ihan hyvin ja niin mukavaa oli <3 Susi on kyllä niin ihana kullannuppu ja ystävä.

 

Noysty on käynyt touhuilemassa Your Dogilla näyttelyreeneissä reenailemassa häriötä ja tottumista käsittelyyn, koiriin ja muuhun jännään. Noystyn kanssa on ilo touhuta kun se on aina niin innolla tekemässä ja keskittyy loistavasti yhdesä tekemiseen ja on rento kaveri. Nyt tosin on näkyvissä pientä pököikää. Samaa on touhuiltu LouLoun kanssa. Toki myös aksaesteitä on lulleron kanssa käyty HIEMAN katsomassa. Työt haittaa todella harrastamista ja se on harmittanut.  Onneksi koirien meillä olon merkityksen määrittää muukin kuin reenit ja agility eli ne on ihania  kainalossa sekä  niin rentouttavaa metsä- sekä peltolenkeillä katsella niiden touhutessa. Oman jalan kunto myös rajoittaa juoksemista sillä hieman haastetta tuo kun yhden agilityreenin jälkeen menee kaksi päivää linkatessa.... Järkevää? No ei ehkä. kai sitä täytyy itse katsella tätilajeja jos meinaa kirurgin puukn välttää vielä hetken.