6. helmi, 2017

Kuulumisia ja suunnitelmia

Paljon on ehtinyt tapahtua pentujen muutettua omiin koteihinsa vaikka juuri mitään radikaalia ja ihmeelistä ei olekaan riveissä tapahtunut. Meillä elämä rauhottui normi arkeen ja Susikin on aloittanut agilityn. Susi kävi tsekkauttamassa perusveriarvot pentusten jälkeen ja myös kilppari arvot otatin ihan sen vuoksi kun rodussamme on ollut kilppariongelmia jossakin määrin. Onneksi arvot olivat selvästi viitearvojen sisäpuolella kaikkinensa ja kaikki siis hyvin. Aksassa olemme korottaneet rimoja pikkuhiljaa ja nyt teemme 25-35cm rimoilla ja viime kerralla oli kaksi hyppyä 40 cm:ssäkin. Etenemme asiassa hissuksiin, koska Susi ei enää ole niin nuori agilityn silmissä ja omat lapset saaneena ymmärrän ja arvostan koiran kuntouttamista ennen agilitykentille & kisoihin kirmaamista. Koiran hyvinvointi edellä näitä harrastuksia kuitenkin tehdään. Kuntoutus on tapahtunut lähinnä metsälenkeillä pikkuhiljaa haastavammissa maastoissa ja lumessa juosten sekä hyppyreeneijäkin hieman tehden. Sanna Hasulla Susi on myös käynyt hoidoissa muutamaan otteeseen Koiraverstaalla. Ensimmäisellä kerralla oli jumeja enemmän pentujen jälkeen sittemmin lähinnä ylläpidetty ja tarkastettu että kaikki yhä ok. Seuraa vaihdoimme vuodenvaihteessa Tampereen Koiraurheilijoihin eli TAKKUIHIN. Nimikin sopi meille mainiosti :)  Kilpailu lisenssi on ostettuna ja pitäisi alkaa pikkuhiljaa kisojakin katsomaan.

 

Pennuille kuuluu hyvää. Molemmat ovat aloittaneet pentukoulut ja hampaat ovat juuri vaihtumassa. Pentukouluja on muutama kerta ollut ja hyvin pyreneesin oloisestit pennut toimivat. Häiriötä ottavat hieman, leikkivät ja pystyvät syömään ja toimimaan, mutta esim takana olevat tuntemattomat saavat pyreneesit haluamaan kääntymään kuono tuntematonta kohti. Vieraan kanssa leikkiminenkin on todella vieras ajatus pennuille kuten on yhä meidän kaikille omille aikuisillekin. Sanoinkin ja ohjeistin että tavoite on että vieras pystyy heittämään palkan ja seisovaa vierasta ihmistä ei väistä/hiljennä vauhtia tms kohtijuostaessa (aikuisena) ja namikipolle hyväksyvät vartian aikuisempana. Se riittää ja on aina riittänyt omienikin kanssa. Pennun kanssa on tärkeintä pitää yllä hyvää fiilistä ja tekemistä reeneissä ja sen kustannuksella ei kannata mitään vieraan kanssa leikkimisiä harrastaa tms. Sitä ei voi kylliksi korostaa. Lisäksi pyreneesin tulee olla käsiteltävissä mutta ilman tempuksi opettamista niiden ei siitä tarvitse tykätä ja tyrkyttää itseään vieraiden luokse. Itse arvostan koiraa joka ei mielistele kaikkia vaan vain harvoja sen arvoisia tuttuja jotka ovat pyreneesin luottamuksen ja sydämen ansainneet. Sietävät kyllä ihmiset ympärillään, mutta eivät mielistele ja nuole kaikkia vastaantulevia. Häiriötä ne oppivat sietämään kunhan saavat hyviä kokemuksia eripaikoista ja pinnoista sekä äänistä ja eläimistä, lapsista jne. Näyttelyreenit opetetaan temppuna joka on eri asia kuin tutut ja tuntemattomat turuilla ja toreilla.

 

Pentujen kokemuksista ja elämästä voi käydä lukemassa lisää voi pentujen omista blogeista. Molemmat pennut ovat siis sosiaalisesti pidättyväisiä kuten Susi, Mäyrä ja Käkikin. Sosiaalistamisen myötä sen määrästä ja kokemuksista riippuen toki asia varmastikin piiloutuu iän myötä opetettuun sosiaalisempaan käytökseen. Kuten suurimmalla osalla pyrtseistä. Siksi aina sanonkin, että kokematon aikuinen voi olla käytösestään huolimatta periyttäjänä sosiaalisempi kuin harrastekentillä nähty, pentuna pidättyväisemmin käyttäytyvä, pyrtsi jota on vaan sosiaalistettu erittäin paljon ja taidolla. Rotua tuntemattomilla ihmisillä on usein vaikeuksia ymmärtää ja uskoa asiaa, mutta vuosien päästä rodussa ollen ymmärtävät ja uskovat sen ja usein hyväksyvätkin sen.

 

Molemmat pennut ovat jo vierailleet kahteen kertaan meillä ja reippaasti ovat minun silmissäni käyttäytyneet molemmat neidit. Molemmilla takana myös yksi junamatka meille ja Pii vieraili myös Turun kv-näyttelyissä LouLoun ollessa Dupasin kehässä. Reissut ovat sujuneet reippaasti ilman ongelmia. Ihanaa on taasen kerran todeta, että pennuilla on parhaat mahdolliset kodit, jotka pitävät tiiviisti yhteyttä. Sannallehan pyrtsin kanssa touhuaminen on vanhoja heiniä kun talossa on aiemminkin ollut moinen, mutta Tanjalle pyrtsin toimintakyky, reaktioherkkyys ja itsenäisyys sekä nopea oppimiskyky saattaa välillä tehdä uusia näkökulmia koirankanssa touhuamiseen. Molemmat ovat pärjänneet erittäin hyvin koirujen kanssa. Kaikenlaisia kommelluksiakin on matkanvarrelle toki sattunut. Aina ei kaikki ole aluksi naurattanut, mutta jälkeenpäin niitä muistellaan vesisilmistä lentäen naurussa suin. Yksi niistä Piin paskahalvaus rokotuksilla käydessä kun purra, karata ja muutakaan mahdollisuutta ei ollut ja eläinlääkäri tuijotti soperrellen pitkän aikaa painostaen Piitä ymmärtämättä koiran käytöksestä ja puheesta mitään. Siitäkin lisää voi käydä lukea Tanjan blogista. Olen kannustanut kirjoittamaan myös haastavista asioista suoraan ja rehellisesti jotta uudet pyreneesipennun ottajat saisivat vertaistukea pennun kanssa painiessa. Eivätkä tuntisi olevansa jotenkin epäonnistuneita ja yksin. itselläni on vahva luotto siihen että Piistä ja Käpystä kasvaa upeita pyreneesi neitoja saaden mausteita käyttäytymiseen myös omistajiltaan. Lisäksi on erittäin arvokasta käydä vuosien päästä käydä katsomassa kuinkas se Pii ja Käpy toimivat pentuina. Koirablogeissa on ihan riittävästi niitä pelkästään pentua ylistäviä blogeja joihin ei uskalleta kirjoittaa niistä hankalistakin kommelluksista, sairauksista ja haasteista sekä rehellisesti mietteistä esim varautuneisuuden ja reaktioherkkyyden tuomien ongelmien ratkaisuissa. Jokainen toki kirjoittaa tyylillään! Se on jännä taas kerran todeta näidenkin pentujen ollessa pieniä, että mikä kumman pakko joidenkin ihmisten on pakko saada pyreneesi heti hyväksymään ja tykkäämään itsestään puhumattakaan leikkimisestä vieraan kanssa.  Tuolla tyrkytyksellä käy yleensä niin että pyreneesi oppii inhoamaan kyseisiä ihmistä koko iäkseen. Sen minkä pentuna oppii... vai miten se meni. Tie pyreneesin sydämeen käy olemalla antamatta huomiota pyreneesille. Uteliaita kun ovat. Ne toimii kuten miehet, huomiotta jättäminen lisää kiinnostusta ja hyväksynnän tarvetta ;)

 

LouLou on aloittanut agilityn ja pikkuhiljaa edetään asiassa. Kilpailuihin tähtäämättä kasvattajien vihjailevasta toivomuksestakin. Juuri tänään ilmoitin Lulleron koiratanssi kursille/kokeilukerroille. Pitäisi valita Lulleromaista musiikkia esitykseen :) Näyttelyissä ollaan muutamaan otteeseen käyty. Blakkarissa on SERTit yhtä vaille ja muutama vara serti ja cacibi. Kokoa Louloulta ei ainakaan puutu, sillä oletan neidin olevan Maxi kokoinen agility termein. Mielestäni siltlä löytyy kuitenkin ilmettä ja hyvin paljonhan LouLou on isänsä näköinen.

 

Nina ja Käki hakevat yhtä Luvaa kakksosista siirtyäkseen kolmosluokkaan. Nopealla koiralla se ei olekaan niin helppoa :) Mutta eiköhän se siitä lähiaikoina kolmosiin siirry. Käkin pentusuunnitelmia on puitu ja lonkat olisi tarkoitus kuvata kevään/syksyn aikana kontrollimielessä johtuen LTV3:sta. Kauhean paljon ei ole mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja urosvalinnassa, mutta niistä tarkemmin myöhemmin jos asia tulee ajankohtaiseksi. Mitään jumeja Käkillä ei ole ollut ja liikkuminen on helppoa ja tasapainoista. Eli on täysin oireeton agilitystä sekä ltv3:sta huolimatta. Tuon LTV asian vuoksi pennutus tapahtuu sopimuksen loppupuolella sillä haluan varmistua ettei Käkillä ole mitään oireilua asian suhteen. LTV:n periytyvyydestä ei ole oikein ole tutkittua tietoa kuin sakemanneista joilla mukana on usein selän/lannealueen erityyppistä asentoa, spondyloosia, lihasheikkoutta rakenteesta johtuen sekä karpinselkää ja laskevaa lanneosaa ja nikama epämuodostumiskin. Eli tuota tutkimusta en pysty lukemaan mustavalkoisesti linjaten asioita omaan rotuuni. LTV muutoksia on rodussamme siellä täällä ja Käkikin on täysin ilman mitään lisämerkintöjä olevista LTV0 koirista. Suden velikin kuvattiin juuri LTV 0:ksi. Myös Käkin isoisä on LTV 0. Suhtaudunkin tuohon LTV asiaan varauksella ja en aio alkaa kasvattamaan pelkästään LTV näkökulmasta koiria vaan yritän ottaa kokonaisvaltaisesti huomioon luonne, terveys ja rodunomaisuusnäkökulmat.

 

Tulevaisuudessa saattaa olla tiedossa erittäin mielenkiintoinen yhteistyöprojekti pentuihin liittyen, josta ainakin itse olen enemmän kuin innoissani. Asian varmistuttua kirjoittelen siitä lisää. Pentuja on kuitenkin tiedossa tulevaisuudessa jos luoja suo ja tältä mustalta hevoselta kenties ensimmäisenä? On kunnia-asia jos yhteistyö onnistuu ja käy toteen.

 

Aurinkoista kevättalvea kaikille !

 

Kuvassa vasemmalta Argos eli Drole d`Ouseau Moult des Touffes, keskellä Loulou eli
Loures Barousse de la Roche au Blaireau ja oikealla Zoco eli Chez L`ours vif Couche-Tard

Kuva Johanna Jussila