25. marras, 2015

Syksyn kuulumiset

Syksy tuli, syksy meni. Tärkeinpinä uutisina on varmastikin Käkin terveystarkit ja Suden nousu 3-luokkaan aglityssä. Susi on käynyt kisailemassa Tampereen seudulla aina kun kisoja on ollut. Sudella on kasassa kaksi agility SERTiä ja yksi hyppy SERTi. Valiokello siis tikittää. Lisäilen videoihin Suden ekan 3-luokan kisan 0-radan.

 

Käki kävi terveystarkeissa. Tulokseksi saatiin Kari Ventelä kuvaamana: lonkat B/A, kyynärät 0/0, polvet 0/0, epävirallinen spondyloosi kuvaus: ei muutoksia eli 0, ja ... LTV 3. Selässä on normaalimäärä nikamia, niistä yksi ei ole osannut päättää onko se lanne- vai ristinikama ja siinä on molemmista piirteitä, lisäksi selkä on hieman vino.

 

Itse ajattelin saman tien, että jalostushaaveet saa jäädä vaikka koiran luonne, tekeminen ja rakenne on sinänsä kultaa. No lisätietoa hankkineena ja Anu Lappalaisen, Kari Ventelän ja muutaman muun asiaan perehtyneen kanssa jutelleena pidän korttia vielä avoinna. Anu Lappalaisen sanoin" parempi käyttää tutkittua OIREETONTA LTV3:sta terveen tutkitun uroksen kanssa kuin tervettä tutkimattoman kanssa. Tärkeintä on että koirat on oireettomia."  Lisäksi rodussamme on tiedossa geenipoolin pienuus, immuniteetin ongelmat ja muut joten ehkä seuraan asiaa ja mietin stten lähempänä mitä tietoa / faktaa asiasta olen saanut kerättyä ja teen sen mukaan sitten jalostus päätöksen kun Käki on vanhempi.

 

Nyt onkin sitten tullut käytyä kaikissa "kissanristiäisissä" missä vähänkään on ollut luennon tynkää selistä, oireista ja jalostuskäytöstä. Sinänsä pyreneesit eivät ole olleet selistään sairaita, toki yksittäisi tapauksia aina on ollut harrastekoirilla. Kylläkin lähinnä spondyloosia mitä nyt tutkituilla ei ole löytynyt. Eli olisi sekundääristä?Rodussamme on aina ollut eripari lonkkia, luonnontöpöä, häntämutkia(suurin osa pennuista) ja vuosia hännät typistettiin. Nyt kun selkiä on alettu kuvaamaan tutkituista lähes 30% omaa LTV muutoksia (suurinosa ptkähäntäisillä koirilla). Muita selkä muutoksia ei juuri ole ollut. Tuliko terveistä, oireettomista tutkimuksen myötä sairaita vai käytetäänkö saatua tietoa järkevästi? Rotumme elää kuitenkin "helposti" 13-15 vuoteen joten en nyt sairainpana rotuna pidä. Rotumme on myös silmien osalta ollut terve kunnes niitä alettiin tutkimaan. Ja ulkomailla kaikki pyreneesit on ns."terveitä"joista ei kuvaustuloksia. Sellainen lisätieto annettakoon julki,  että osan LTV muutoksista näkee vain kun on sekä sivu että "lonkka"kuva asennosta kuva. Suomi on kuitenkin ainut maa missä vaaditaan myös tuo sivukuva mistä näkee ikävimmät nikama "määrä" muutokset. Muutoin ne voi jäädä näkymättä ja saada LTV0 tuloksen. Lisään myös kirjoittamani lehtijutun kotisivuille Anu Lappalaisen luennoista kunhan se on ulkaistu ensin pyrripostissa. Jutun sisällön on tarkastanut ell Penita Pilve. Niin ja Käkiähän olisi kiljuen käytetty jalostukseen vielä vuosi sitten kun selkiä ei uuri tutkittu...

 

Käki on saanut luvan myös harrastaa agilityä. useammalta eri taholta. Käkille on hankittu fysioterapiasta syvien lihasten ohjeet lantio huomioiden, Käki käy säännöllisesti samalla hierojalla jotta huomaa mahdolliset muutkset ja lisäksi nivelliukasteet on jatkuvassa käytössä samoin kuin lisärasvahapot. Käkin lihastasapainoa ja liikkumista seurataan silmäkovana ja siinä ei ole huomattu mitään ihmeellisyyksiä. Ennen terveystutkimuksia Käki ehti aloittaa NAS leirin Niinu ja Teemu Linnojen alaisuudessa ( http://www.niinuagilitysport.fi/valmennusryhma/ ) . Siellä kehuttiin käkin kropankäyttöä, liikkumista ja lihastasapainoa. LTV3 tulos tulikin siis todella ylllätyksenä. Viimeisimmältä leiriltä juuri kotiutuneet Nina ja Käki lähettivät juuri viestin: "Eihän koira voi tuon kevyemmin ja vaivattomammin liikkua! Myös lihastasapaino on kunnossa!". Käkin kanssa harrastetaan tuntosarvet päässä ja tieto LTV 3 :sta otetaan lisäinfona ja voimavarana: tiedetään puuttua ajoissa jos jotain ilmenee. Turha jäädä maahan makaamaan, eteenpäin vaan niin kauan kuin koira on oireeton! Murehditaan sitten kun on murehdittavaa. Olen pyyänyt Ninaa kirjaamaan mahdolliset jumit, liikkumishäiriöt ja muut mahdolliset oireet. Ilmoittelen niistä sitten jos niitä ilmenee. Tästäkin asiasta voi kysyyä minulta suoraan. Avoimuus kunniaan ja mielipiteen vaihto!

 

Lisäilen Käkin ensimmisen möllikisa debyytin videon kunhan saan sen Ninalta sopivana formaattina. Hienoa yhteistyötä, iloisella asenteella. Käkiä ei näytä häiritsevän ihmiset, uusi pieni halli, eikä kuulutukset. Ohjaaasta saattaa aistia pientä jännitystä. Tuosta on hyvä jatkaa eteenpäin!  Laitan myös Käkin 2+2 keppien tarjoammista 5:llä reenikerralla yleensäkään kepeillä. Upea asenne ja yhteistyö Ninalla Ja Käkillä, sitä on ilo seurata!

 

Louloun kanssa aloitellaan tokot keväällä. Tähän asti se on saanut elää aivan pellossa pentuelämää välillä aksailla putkissa ja hyppyä tarjoten. Luonteeltaan se on kuin briardi, melkoisen avoin pyreneesiksi ja mistään se ei juuri järkyty, palautuu nopeaa. Melko itsenäinen ja itsepäinen se on pyreneesiksi. Sellainen pikku diesel. Hampaitaan neiti käyttää mielellään ja paras palkka on leikkiminen, namitkin käy palkaksi.  Olen tarkoituksen mukaan pitänyt Loulouta pellossa minimoiden ihmisen opettamat käytösmallit saadakseni tietoa sen perusluonteesta ja taipuuksista. Sillä haluan varmistaa uroksen valintaa luonteen osalta. Älä siis tee kuten minä vaan kuten sanon :) Loulou on kuitenkin sen verran erilainen luonteeltaan kuin muut laumamme koirat, että katsoin jalostunäkökulmasta tarpeelliseksi seurata ja havannoida Louloun luontaisesti tarjoamia asioita ja sen "selviämistä" erilaisista tilanteista. Hyvin Loulou on kaikesta selvinnyt ja on kyllä helpoinpia pyreneesejä mitä olen tavannut. Keväällä Loulou suuntaa myös ekoihin näyttelyihin ja pennun erikoisoikeudet alkavat käydä vähiin. Louloulta aletaa jopa vaatia asioita. Muutakin kuin laatikoiden kiinni laittoa ja kierismistä käskystä ympäri maassa pötkötellessä. Opetetaan siis ihan oikeita asioita eikä vaan hömppää :D Uutisia sen verran että ei Loulou ihan turhaa sukua ole kun Louloun sisko voitti luokkansa Ranskan erikoisnäyttelyissä. Isä oli Urosten PU2. (Useana vuonna ollut luokkansa 1-2 ja näyttelyn VSP). Ja viimeisinpänä ilmoittanen että Loulou on rekisteröity kennelliittoon ja tiedot löytyvät nyt KoiraNetistä.

 

Sen verran voin valoittaa suden tulevaa sulhoa, että pennusta todennäkösesti tulee brindlejä/mustia (harmaantuvia) ja on ehdotonta että uroksen selkä on virallisesti tutkittu kokonaan ja on sen osalta täysin puhdas (terveestä ei koskaan voi puhua). Suden omat selkäkuvat on lähetetty kennelliittoon lausuttaviksi. Lappalaisen Anu katsoi kuvat pikaisesti Hämeenlinnan selkäluennoilla ja antoi arvioksi LTV0, saman arvion sai Copain. Katsotaan nyt minä sitte takaisin tulevat. Tulokset tulevat näkyviin KoiraNettiin, mutta epävirallisina koska kuuvattu jo 2012 (2013 alettiin antamaan virallisia lausuntoja).