8. syys, 2015

Kesän kuulumiset

Käväällä laumaamme muutti maatiaiskissa Sulo Nöpönen. Sulo on osoittaunut oikein ihanaksi kissa-Herraksi ja on sulattanut kaikkien sydämet. Sulon paras kaveri on Lulu ja he syövät, juovat ja leikkivät yhdessä kuin paita ja peppu. Sulon pentueesta tulee ohjelmaa Pikku Kakkosessa syksyn aikana, joten Suden Tulikivitakka kuvien lisäksi meillä on sitten toinenkin julkkis perheessä 🙂.

 

Käkille kuuluu hyvää. Käki on aloittanut aksareenailut Niinan kanssa ja pääsivät mukaan Niinu ja Teemu Linnan aksaleireille täksi vuodeksi. Niina ja Simo ovat muutenkin touhuilleet Käkin kanssa kaikenlaista ja neidistä on tullut oikein mallikas pyrtsin alku. On se onni kun on tuollainen sijoituskoti ❤. Käki kävi myös kertaalleen lampailla ja osoitti selvästi hyvä asenteista taipumusta lampaille. Kokosi laumaa ja pyrki lauman taakse eikä meinannutkaan käyttää lampaisiin hammasta tai hajoittaa pakkaa saalismielessä. Näytelmissä ollaan käyty kolmesti. Uran avaus tapahtui Viron erkkarssa ja Eestin voittajassa. Matka meni hyvin ja sielläkään Käki ei ollut mistään moksiskaan. Oikein mallikelpoinen maailmanmatkaaja. Käki oli paras pentu molemmissa näytelmissä ja erkkarissa BIS 2 pentu. Tuomarina oli Salvatore Giannone. Suomen erkkarissa tuomari kertoi kaiken muun olevan hienoa ja erinomaista, mutta turkin väri oli tuomarin mielestä epäselvä. Palkintoja hakiessa oikein tuli selittämään että ei osannut päättää onko Käki huono fawn vivahteinen merle vai huono fawn. Kerroin hämmästyneenä Käkin olevan  brindle jolloin tuomari onneksi totesi että väri todennäkisesti kehittyy ihan hyväksi... No kunniapalkintoa ei tuon vuoksi tullut.  Erkkarissa Ursus ja Susi molemmat olivat Urosten/narttujen neljänsiä. Copan veteraanien VSP ja PU3 jos oikein muistan. En jaksa tarkastaa... Hienosti kaikki esiintyi ja hampaat katsottiin todella huolella n10 min / koira ja ei muuten näkynyt korkeita hännänkantoja hammastarastuksen jälkeen kehissä 😉. Tunnelma erkkarissa oli hyvä samoin kuin näyttelyiden puitteet ja tuli vietettyä oikein mukava päivä pyrtsi ihmisten kesken.

 

Itse olen kiitollinen hampaiden perin pohjaisesta tutkimisesta sillä sen innoittamana Käkin kanssa suunnattiin hampaisiin erikoistuneelle eläinlääkäri Unnalle ja p2 hammas osoittautui maitohampaaksi. Hampaan juuri meni niin lähelle pysyvää p1 hammasta, joten päädyttin poistamaan samoilla unilla p2 maitohammas. Tuomarit kehissä tulee asiasta varmasti huomauttamaan, mutta Käkin terveys ennen kaikkea. Näyttely tulokset on sitten sivuseikka. Itselleni oli tärkeää selvittää jalostusnäkökulmasta onko hammas pysyvä vai maitohammas. Ja antoi Unna oikein lääkärin siunauksen hammaspuutoksen  puolesta jalostuskäytölle. Terveystarkastuksiin Käki menee syyskuun puolenvälin jälkeen ja sen jälkeen toivon mukaan saa Niina jatkaa harrastuksia hyvillä mielin Käkin kanssa. Aina kuitenkin noita tuloksia jännittää kovin ja pelkää pahinta. Tärkeintä on kuitenkin tietää asioiden laita/tulokset oli ne  sitten mitkä vaan.

 

Käki kävi vielä nytelmissä Nokialla Elena Ruskovaaralla ja kaikki sielläkin oli erinomaista paitsi kuono liian pitkä ja tuomari oikein erikseen selitti ettei sen vuoksi voinut antaa käkille SERTiä. No ei tuomari sitten kuitenkaan mitannut kuonon mittasuhdetta. Kumpa olisi mitannut sillä mittasuhden on suoraan pitkäkarvaisten rotumääritelmästä. Käki kuitenkin käyttäytyi kauniisti sielläkin kehässä ilman pökötyksiä. Joten kohti seuraavia näytelmiä.  Ainut harmi on kun katsoo tulevia näytelmiä, että ei taas löydy rotua tuntevia tuomareita muuta kuin Jyväskylän KV näyttelyistä (Alain Pecoult). Silloin vaan Käkillä on agilityleiri joten Käki suuntaa toki aksailemaan ja näytteyihin suuntaamme Lulun kanssa ja ehkä Toskan. Toska aloitti näyttelyt Pacoultilla ja jos on hengissä vielä niin voi myös lopettaa. Katsotaan sitten päivän kunto Toskan osalta, onhan Toska jo 14v tuntumassa.

 

Lulu on aloitellut hieman maistelemaan aksailuja ja lampaita Lulu on moikkaillut kerran. Oli kiinnostunut, mutta katsotaan josko päästään vielä kunnolla lampaille syksyn aikana. Pentukurssilla käytiin alkukesästä ja nyt olisi tarkoitus ostaa tokon irtotunteja kun vakivuoro ei sovi aikatauluihin. Lululla on menossa 7 kk pököikä ja on selviytynyt pökötyksistään kohtuu nopeasti palautuen tähän asti. Hermot tuntuisi olevan hyvin kohdalllaan neidillä. Muutenkin Lullero on osoittautunut oikein mainioksi nuoreksi neidiksi. Palkaksi käy kiitos, leikki ihmisen kanssa ilman lelua, leikki lelulla, nami ja sheippaus. Asiat oppii nopeasti ja ketjuttaa asioita erityisen nopeasti. Asioiden tarjoaminen on erilaista kuin Susilla ja muilla. Miettii eikä sählää ja sitten toteuttaa. Muutenkin Lulun luonne eroaa hieman mihin olen tottunut. Lulu on sellainen lehmänhermoinen diesel 💋joka on kuitenkin lauman nopein pihalla ollessamme. Kaarrataa kyllä kovin. Lulu on kuin nukkuva leijona kunnes jokin sytyttää neidin. Selvästi sellainen yhden ihmisen koira joka kuitenkin leikkii vieraankin kanssa. Turkia riittää neidilä ja pitäsi alkaa käymään sitä pikkuhiljaa läpi. Onneksi turki vakuttaa oikein hyvä laatuselta ja rastoittuu itsestään ja on karhea määrästä huolimatta. Koon puolesta Lulu on iso neiti. Sutta isompi jo nyt. Hieman mietityttää jos Lulusta tulee maksi kokoinen. Olen miettinyt josko sitten harrastukseksi tulee jotain muuta kuin aksa. Kyllähän pyrtsi hypyt hyppää mutta mielestäni minimaksina olo on turhan rankkaa kun miettii koiran toimintakykyä vanhuudessa. Katsotaan miten Lulu kasvaa lopun kasvun ja sen jäleen pohditaan sitten harrastuksia. PK puolen lajeja Lulun kanssa tullaan tekemään kuitenkin jonkun verran.

 

Susi puolestaan on noussut kesän aikan kolmosluokkaan ja olisi tarkoitus stratata 3-luokka Takkujen kisoissa jo itse uskaltaudun radalle. 1- ja 2-luokat meni joko hylly tai 0-voitto mentaliteetillä. 3-luokassa ei noita voittaja tulla napsimaan kovinkaan helposti, mutta hyvän mielen kisat ovatkin meidän tavoite. Se mitä muuta hyvä mieli ja tekeminen tuo tullessaan on plussaa. Susi on kyllä sellainen elämäni koira.

 

Voittajaan en ehkä ilmoita yhtään koiraa kovan tautipaineen vuoksi sekä tuomari/hinta/laatu suhteen vuoksi. Katsotaan miten asiat sitten lopulta menee.  Nyt lauman elämä on oikein mukavaa ja narttujen juoksuja odotellaan alkavaksi juoluun mennessä. Nyt sitten vaan jännittämään Käkin terveys tarkastuksia 🤔

 

Kuvassa Toska näyttelyturkissaan 😀