Uutisia&kuulumisia

5. huhti, 2020

Vain yksi voi olla rodun ensimmäinen C.I.B. Pii <3
Myös, C.I.E.
Fi, Dk, Ru, RKF, Lt Mva & Ee, Lt jMva, HejV-17, PMjV-17, RTK1, PAIM-E

Berger d'Arbazile Saut de Hurler Louve, kotoisammin Pii

5. huhti, 2020

Teksti tulee hieman myöhässä, mutta ei anneta sen himmentää arvoa minkä Tanja ja Pii ansaitsevat.

Pii ja omistajansa Tanja Ahola tekivät historiaa Piin ollessa Suomen ensimmäinen C.I.B tittelin omaava Pyreneittenpaimenkoira molemmat muunnokset huomioiden.

C.I.B = kansainvälinen muotovalio (Champion International de Beauté ). Vaikka kyse Kansainvälisestä muotovaliotittelistä ei sitä saa ilman tiettyä käyttötulosta.Sen vuoksi C.I.E tittelin omaavia koiria on useita ja vasta nyt saatiin C.I.B rotuumme! Piin käyttötulos tuli paimennuksesta, mikä tietenkin vain tekee tästä hienompaa.

C.I.E. koiria eli kansainvälinen näyttelyvalio (Champion international de d'Exposition) on useita ja siihen tulokseen tarvitaan vain tietyt näyttelytulokset eri maista, ei käyttötulosta. Suomessa eri roduilla vaaditaan erilaisia tuloksia saadakseen C.I:B tulos. Joillakin riittää pelkät näyttelytulokset tai taipumustestitulos, mutta pyreneittenpaimenkoirissa vaaditaanFCI HWT (PAIM-E) kokeesta vähintään 60% tai kansainvälisestä paimennuskokeesta vähintään 70% luokassa 1. Myös IPO tuloksilla on mahdollista saada koira C.I.B.iksi. Toi siihen vaaditaan tietyt näyttelytulokset mukaan.

Tanja ja Pii ovat kulkeneet pitkän matkan ja ovat ansainneet kaiken kunnian. He ovat tuoneet rotuamme esille hyvässä valossa ja nostaen käyttöominaisuuksien arvoa esille myös näyttelyissä esiintyen käyttöluokassa menestyen. He ovat erityisesti osoittaneet että rotumme toimii yhä hienosti lampailla työkoirana!

Mikä voisi olla hienompi saavutus ja merkki onnistuneesta jalostustyöstä kuin koira joka on kaunis, rodunomainen ja toimii siinä mihin se alunperin on jalostettu. Toki siihen tarvitaan työ, jonka Tanja on tehnyt, hyvä suhde koiraan ja mahdollisuus paimennukseen joka on Terhi Kälkäjän ansiota. Toki myös muita kouluttajia on matkanvarrelle osunut. Kiitos myös heille kaikille!

Kasvattajana en voi kuin nöyrästi kiittää työstä mitä olet tehnyt Tanja. Voisin sanoa, että tärkeää on matka ei vain se määränpää. On upea seurata matkaanne minne asti se ties vielä johtaakaan. Kiitos Tanja ja Pii <3
C.I.B., C.I.E.
Fi, Dk, Ru, RKF, Lt Mva & Ee, Lt jMva, HejV-17, PMjV-17, RTK1, PAIM-E
Berger d'Arbazile Saut de Hurler Louve, kotoisammin Pii

Toivotaan, että COVID-19 menee ohi ennen kuin Piin jalostuskäyttö tulee ajankohtaiseksi ja päästään astuttamaan Pii sillä uroksella mikä ensisijaisesti mielessä on ollut. Olisi iso menetys rodullemme jos Pii jäisi käyttämättä. Pyreneesi vaatii hyvän sosiaalistamisen jo kasvattajalla ja tässä tilanteessa en siihen pysty. Ei voi kuin toivoa, että syksyllä tilanne olisi jo ohi.

31. joulu, 2019

Kuva ja muokkaus T. Ahola

3. loka, 2019

Arvostan avoimuutta ja haluan kertoa ongelmista , haasteista, sairauksista ja muista suoraan. Kenenkään etu ei ole piilotella asioita. Tästä tulee neljännesvuoden sairauskertomus mitä kaikkea matkalle on mahtunut.

Aloitetaan LouLoun ja Noystyn pennuista. Pennuista yhdellä eli Pupulla on todettu PDA eli avoin ductus. Muilla pennuilla sydämissä ei huomautettavaa. PDA on piilevästi perinnöllinen sairaus, sama joka on ollut edesmenneellä koirallani Toskalla sekä myös lapsellani se on. Tiedä sitten tuleeko veden mukana kun meilä esiintyvyys harvinaisen suuri. Eivät ole sukuakaan toisilleen. Vaiva on yllättävän yleinen kaikissa roduissa ja usein pennut lopetetaan kun sivuääni kuullaan jo 3 viikon ikäisenäkin ja harva lähtee ultraamaan kun on kallista leikkauksesta puhumattakaan. Vakuutus ei korvaa vikaa ja sen hoitoa missään yhtiössä koska perinnöllinen ja pääsääntöisesti ennen pentutarkastusta todettavissa oleva vika jos sydämen kuuntelee asiansa osaava lääkäri. Tämä informaatio tuli tällä retkellä sydämen saloihin eläinlääkäreiltä. Vaiva on ainoa sydänsairaus jonka voi korjata kokonan ilman jäljelle jäävää ongelmaa leikkauskella, jos se onnistuu. Epäonnistuminen = kuolema. Leikkaus tulee suorittaa ennen kuin on kehittynyt sydämenvajaatoimintaa ja vasemmanpuolen laajenemista. Painoa leikkaukseen tulee olla 4 kiloa. Pupulle oli varattuna leikkausaika 4.9, mutta kohtalo puuttui peliin ja leikkausta jouduttiin siirtämään jos saadaan edes tehtyä.

Muoks 27.11.2019: Tekstiä poistettu  pyynnöstä. Pahoittelen että kirjoitin toisestakin PDA tapauksesta. Asia ei toistu. Tästäedes kirjoitan vain omista sairaista koirista ja kasvateista.

 

Sitten siihen kohtalon puuttumisella peliin. Edellisviikolla ennen Pupun sydänleikkausta Ursalle joka siis s. 18.3.19 tuli ranteeseen nivelen sisäinen murtuma tapaturman myötä. Totesin että sen hoito, kuntoutus ja koiran aktivointi vie aikaa niin paljon etten voi samaan aikaan antaa leikata Pupua jolla mahdollisuudet selviytyä on huonommat. Pupu jäi odottamaan leikkausta juuri kun paino olisi saavutettu ja leikkaukseen päästy. Nyt sitten odotetaan kädet ristissä jalan paranemista siihen pisteeseen että näkee että ollaan toipumisen  loppupuolella toivoen ettei sydämessä ole muutoksia jotka vesittävät leikkausen. Ursa on käynyt Esa Kestillä Kouvolassa 2 viikon välein ja nyt väli siirretty kuukauden päähän jos takapakkia ei tule. hihna pissa/kakka touhut ainoastaan ja häkki; siinä on pennun elämä. Aktivointia, luita, pieniä tehtäviä on tehty ja yllättävän hyvin on Ursan pääkoppa kestänyt tuon. Oma ei niinkään 😥. Ursa sai Esa Kestiltä ylistystä että ompas poikkeuksellisen kiva pyreneesi. pääsee käsittelemään kuinka vaan ja käyttäytyy hyvin joskin innokkaasti. Ursan luonne onkin kultaa ja täyttä tulta ja tappuraa. Ursaa ei jää painamaan mitkään kokemukset. Rajoja Ursa toki tarvitsee.

 

Nyt odotellaan ja aika näyttää kuinka Pupun käy. Onnekseni Pupu voi niin hyvin että ulkoisesti kukaan ei arvaa että Pupulla olisi sydänvika. On kuin mikä tahansa muukin pentu. Ja sen luonne on niin ihana. Ei lainkaan haittaa että sekin jäi kotiin. Meidän pieni maskotti. Eteenpäin meiltä leikkauksesta huolimatta Pupu ei lähde. eikös kaikki kasvattajat pidä nämä ei jalostukoirat kotona ;) Itse koen että Pupu on hyvä muistutus minulle siitä mitä on elää sairaan koiran kanssa jos niitä jalostaa ja laittaa eteenpäin. Se on muistutus riskeista joita tulee vaikka katsoisi lonkat selät ja muut kuntoon. Se on muistutus elämän arvosta ja siitä että Pupulla on tärkeä koiran virka. pupu on pentu johon kaikki meillä kävijät ihastuu vaikka eivät tietäisi sairaudesta. Olen varma että Pupun syntymään oli tarkoitus ja Pupu on meille ihan yhtä tärkeä kuin muutkin. Pupu on saanut miettimään jalostusta ja kasvattamista sekä siihen liittyvää eettisyyttä entistä enemmän.

 

Sitten polvivaivoihin joita on riittänyt. Käkin lähdettyä meiltä kotiin oli ojaa hypätessä ulahtanut, mutta mitään linkkaamisisa tai epäpuhtaita liikkeitä ei näkynyt. Omistaja huolellisena ihmisenä vei käkin lääkäriin.  Käki sai tuomioksi patella luksaatiot ja leikkauksen parinpäivän päähän.Yhteisten pohdintojen jälkeensekä siksi että koira ei mitenkään oireillut, liikkunut epäpuhtaasti aloitettiinkin syvien lihasten kuntoutus ja leikkaus peruttiin ja nyt Käki on jo kisannut agilityssä ilman ongelmia. Onneksi polvi vaivasta ei ole tietoakaan ollut sen yhden ulahduksen jälkeen. Suosittelin hakemaan toisen mielipiteen ja aika näyttää miten käy. toivotaan että jalat on ok eikä leikkausta ikinä tarvita. Sen ajatuksen kanssa joutuu elämän että mtä jos...

 

Sitten toinen polvi ongelmainen eli Käpy. Käpy alkoi nostamaan toista jalkaa ylös silloin tällöin kerran kuussa tai kahdessa aluksi. Vaiva yleistyi yhä useammin vaikka vauhdissa ei mitään huomannut tai muutenkaan. Käpy kävi lääkärissä ja Käpyllä todettiin ristisiteiden ja muiden olevan ok, telaurakin oli syvä, mutta toiselta puolelta kehittynyt heikosti ja lyhyempi mikä aiheutti tuon patellan luksoinnin. Käpyn jalka leikattiin. Kyse siis kehityshäiriöstä ja todennäköisesti Käpyllä joudutaan toinenkin jalka jossain välissä operoimaan. Kuinka yleistä pyrtseillä? Itse en ole ainoastakaan kuullut. Molemmilla neidellä polvi vaivana, mutta aivan eri syy. Käkistä ei osaa vielä sanoa vaivaako polvet enää ikinä vai oliko vain tuo tuossa. Toivotaan niin. Käkillä tulee selkeä polvi riski isän takaa mutta käpyllä ei riskiä suoraan ole.  Tämän polvi ongelmaisten kerhon innoittama Pii pääsi kuitenkin tutkimuksiin ja todettiin että Piillä ei ole polvissa vikaa vaan kaikki hyvin ja polvet tiiviit. Käpyllä leikatun polven kontrolli on perjantaina ja silloin nähdään mikä tuomio on leikkauksen onnistmisesta. Jospa tämä sairastupa taas tästä ja päästään pikkuhiljaa normitouhuihin mukaan. Jos joku haluaa kysyä lisää laittakaa vaan vietiä tulemaan kerron mielelläni. Kuvassa Ursa kipsi jalassan onnellisen tietämättömänä mitä on edessä. En uskalla edes kirjoittaa että jalka näyttää nyt hyvältä. Eli hyss ei puhuta siitä. Kuva yhtä vinksahtanut kuin ursan lapsuus vamman vuoksi.


 

2. heinä, 2019

Aika kuluu huomaamatta. Koirat vanhenee ja yhtäkkiä ne ovatkin jo raihnaisia vanhuksia joiden silmissä on niin paljon tietoa ja älyä. Juuri kun ne ovat parhaimmillaan ja elämä sujuu ilman sanaakaan kun ne lukevat sinua kuin avointa kirjaa ja toisin päin. Sydäntä repii päästää irti. Tuntuu kuin osa itseään kuolisi. Tekee niin kipeää tietäen kuitenkin, että se on suurin palvelus jonka voi tehdä.

 

Copain meni huonoon kuntoon viikko Gigin poislähdöstä. Sydänultrassa todettiin sydämenvajaatoiminta, rytmihäiriöt ja mitraalivuoto sydämessä. Kuukausi siitä tilanne oli mennyt isolla askeleella huonommaksi ja lääkitystä tehostettiin. Nyt on tullut aika kun on aika päästää Copain Gigin luokse. Niin kipeää kuin se tekeekin. Hyvä matkaa rakas  Copain sinne pilvien huomaan. Niin paljon yhdessä koettiin ja nähtiin. Viimeisen matkan aika lähenee ja vielä ehdin sanoa viimeiset hyvästit. Kiitos kaikesta <3 Bon voyage mon cher <3